Met kleine stapjes naar een gezonder leven

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die veel financiële stress hebben en ook allerlei andere problemen hebben, gezonder gaan leven? Overgewicht en obesitas komen vaker voor onder deze groep. Door hun stressvolle bestaan is het moeilijk om hier zelfstandig iets aan te doen. Vorige week organiseerden we in Apeldoorn een symposium over aandacht voor gezonde leefstijl van cliënten binnen de hulpverlening (lees hier het verslag). De aanwezigen waren het erover eens dat een gezonde leefstijl juist heel belangrijk is als je leven op z’n kop staat. Bewegen en gezond eten zorgen dat je je weer beter voelt en je daardoor met meer energie je problemen te lijf kan gaan. Maar hoe breng je als hulpverlener bij iemand in een multiproblematiek-situatie het positieve veranderingsproces op gang?

Tijdens ons symposium vertelden verschillende sprekers iets over leefstijlverandering van cliënten binnen de hulpverlening. Een terugkerend thema was: aansluiten bij de cliënt. Wat heeft de cliënt nodig, wat wil hij (of zij) graag veranderen in zijn (of haar) leven? Bouw eerst vertrouwen op, bied de hulp waar de cliënt zelf om vraagt en begin niet meteen over leefstijlverandering. Zodra leefstijlverandering wel aan bod komt, accepteer dan kleine stapjes vooruit. Iemands gewicht zal misschien niet meteen dalen, maar elke dag een kwartiertje lopen is ook winst ten opzichte van de hele dag binnen zitten. Net als meer water drinken en daardoor misschien wat minder frisdrank.

Op het symposium presenteerden we ons eigen leefstijlprogramma voor mensen met multiproblematiek: Back2Balance. Dit is bij uitstek een laagdrempelig programma dat aansluit bij de cliënt en is dan ook samen met cliënten ontwikkeld. Zij gaven aan vooral open te staan voor een programma samen met anderen, waar je nieuwe contacten op kan doen en waarbij het gezellig is. Het versterken van het sociale netwerk staat daarom centraal bij Back2Balance en daarnaast worden er dingen verteld en gedaan met gezond leven. Een mooi voorbeeld vond ik een cliënt die dankzij Back2Balance weer haar huis uit kwam en positieve ervaringen met andere mensen opdeed. Ze leerde ook wat kleine dingen over gezond koken en kon dat thuis toepassen. Daarna werd ze enthousiast over het veranderen van haar leefstijl en meldde ze zich aan voor een ‘serieuzere’ leefstijlinterventie, namelijk Coaching op Leefstijl (CooL). Ze vertelt haar verhaal over hoe ze startte met Back2Balance en doorging met CooL in een kort filmpje hieronder.

Blog door Gera Nagelhout

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s