Corona en geld als motivatie

Motivatie om gezonder te gaan leven moet vanuit jezelf komen. Zo wordt vaak gezegd. Toch is het sinds de coronacrisis ineens maatschappelijk geaccepteerd om gezonder te gaan leven. We hebben immers allemaal de verhalen gehoord over mensen met overgewicht die de IC’s bezetten en rokers die ernstigere klachten krijgen door corona. Dit motiveert sommigen onder ons om meer te bewegen, gezonder te eten, minder alcohol te drinken of te stoppen met roken.

Als we angst voor corona tegenwoordig accepteren als motivatie om gezonder te leven, kunnen we dat dan ook doen met andere externe prikkels? Extrinsieke motivatie is iets doen omdat je van buitenaf gemotiveerd wordt. Het is het tegenovergestelde van intrinsieke motivatie; iets doen omdat je het zelf wil.

Geld is ook zo’n externe prikkel die mensen kan helpen om gezonder te leven. Bijvoorbeeld door ze een beloning te geven als het lukt om te stoppen met roken of af te vallen. Of door accijnzen te heffen op ongezonde voeding, alcohol of tabak. Zowel belonen als ‘straffen’ met geld dus. Beide prikkels lijken overigens beter te werken voor mensen met een kleine beurs. Dit zijn ook de mensen die ongezonder leven. Het vinden van interventies die deze groep helpt om gezonder te leven is daarom erg belangrijk.

Toch wordt er vaak wat minachtend gedaan over extrinsieke motivatie. We weten uit onderzoek dat intrinsieke motivatie vaak beter werkt en duurzamer is. Maar als het gaat om gezonder leven, kan extrinsieke motivatie helpen om een beginnetje te maken of om daar hulp bij te zoeken. Dit wil niet zeggen dat de intrinsieke motivatie afwezig is of niet alsnog gevonden kan worden. Dus laten we niet oordelen over hoe iemand gemotiveerd is, maar diegene aanmoedigen en de helpende hand bieden.

Blog door Gera Nagelhout
(deze blog verscheen ook op de website van Observant)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s